Cotgrave Retail Refurbishment and Business Hub

 

The refurbishment of the existing two storey Cotgrave Retail Centre, ten ground floor retail units, to create nine, and conversion of ten flats above into nine commercial premises, the business hub.

The refurbishment of external elevations of the existing retails units included new shop fronts, new mono pitch roof on top of existing structure, first floor residential accommodation stripped out and converted into office accommodation with new central service entrance.

 

 

 

 

 

 

 

 

Existing shopfronts were completely renewed with new, durable composite cladding system and through colour render, designed for low maintenance overheads and also to provide a fresh modern look. Existing structures remained for the development to be as economical as possible, the scheme has cantilever roof areas, with supports concealed in the depth of construction, a new open plan reception area formed with steel frame, bracing walls removed and strengthened with new discreet steel frames, new lightweight walls formed at front and rear of building access to increase the internal floor area, minimising strengthening works, whilst maintaining existing load bearing supports.

 

 

 

The new building is striking, sits well in the precinct and brings the retail centre of Cotgrave into the 21st Century with a much more modern contemporary vibe.